12 Eylül 2008 Cuma

Taçsız Kral, Metin Oktay

b_12

Öncelikle söyleyeyim, Galatasaray'ın her başarısızlığında, futbolcuların her kötü ve ruhsuz oyununda Metin Oktay'ı anıp kemiklerini sızlatmam, adamcağızı mezarında rahatsız etmem. "Senin gibi Cimbom'luyu, unutur mu bu taraftar ?" derim, asla olmayacağını bilerek "Hepiniz Metin gibi oynayın, yenilmekten sakın korkmayın." derim, o kadar. Kendi deyimiyle, "onu ona bırakırım." Bu yazıyı yazma nedenimse, yarın Taçsız Kral'ın ölüm yıldönümü olması.

Sokağa çıkıp sorsak Metin Oktay'ı gençlere, futbolla ilgilenenlerinin yarısı bilir (en iyi ihtimal üzerinden konuşuyorum). Futbolun bu denli endüstriyelleştiği bir dönemde, taraftarın da endüstriyelleşmesinden daha normal ne olabilirdi ki zaten ? Başarıya odaklı sevgilerin olduğu bir yerde, Metin Oktay'ın adı hatırlanmasın daha iyi zaten. Kimdir Metin Oktay ? Uzun yıllar boyunca gol kralı olmuş, bir sezon içinde 38 gol gibi anormal bir sayıya ulaşmış, Fenerbahçe'ye attığı golüyle ağları delmiş bir adamdan ibaret midir ? Kuşkusuz hayır. Bunların hepsini yapmış başarılı bir futbolcudur elbet, ama bunun yanında beyefendidir, centilmendir, sportmendir. Kırmızı kart gördüğü tek maçta kendisine küfreden rakip takım taraftarlarını eğilip selamlayacak kadar hem de. Galatasaray Taraftarı'nın Mithatpaşa Stadı'nın 2 direği arasına sığmamasının nedenidir Metin Oktay. Amatör ruhun temsilcisidir. Ama herkes antremanı bıraktıktan sonra tek başına saatlerce şut çalışacak kadar da profesyoneldir. 2 katı para almasına rağmen rakip takımın teklifini, "Bizi sevenlere ihanet etmeyelim baba." diyerek reddedebilecek kadar, tuttuğu takım uğruna eşinden ayrılabilecek kadar takımına bağlı, sevgi dolu bir adamdır. Galatasaray'lılığıyla övünen, onu bir din veya bir mezhep gibi yerleşmiş köklü bir inanca benzetebilecek kadar benimsemiştir.

Metin Oktay Galatasaray taraftarı için sembol olmuşsa, dahası tüm takım taraftarları tarafından sevilebilmişse büyük golcü olmasından çok işte bu kişisel özellikleri nedeniyle sevilmiştir. Bizim gibi adamdı işte, daha ötesi yok. Bizim gibi romantik taraftardı. Şimdiki "Param yatmamış maça çıkmıyorum.", "Maç başı çok az veriyorsunuz tekrar anlaşamayız." profesyonellerinden değildi. Kendisini futbol oynarken görememiş olduğum için her zaman çok üzülürüm, ama biraz düşününce seviniyorum. Metin Oktay şimdi oynasaydı, futbolun bu yeni düzeninde ne kadar tutunabilirdi ki ? Kirlenmeden ne kadar uzun süre kalabilirdi ki ? Onun için babalarımızdan, dedelerimizden duyduklarımızla yetineceğiz. Zaten o öyle büyük bir adammış ki, seneler önce futbol oynamayı bırakmış olmasına rağmen hatırası bugünlere kadar geliyor, biz yaşadıkça yarınlara da gidecek.

Dile kolay tam 17 sene olmuş, "Metin kafa, Metin şut, Metin gol gol gol"ün Metin'i aramızdan ayrılalı. Yaşasaydı 72 yaşında olacaktı ve biz değerini bilemeyecektik belki. Yarın yine Sami Yen gol oldukça inleyecek, "Oktay, Metin! Oktay, Metin!" diye. Ve biz her seferinde, bir kez daha hatırlayacağız seni, sağ elimiz kalbimizin üstünde.

"Taçsız kral, Metin Oktay

Tek aşkıydı Galatasaray

Senin gibi, Cimbomlu'yu

Unutur mu bu taraftar?"

2 yorum:

Spicoli dedi ki...

eline sağlık.güzel yazı olmuş

ruicosta10 dedi ki...

Eyvallah spicoli, çok teşekkür ederim.