15 Eylül 2009 Salı

Mustafa Denizli ve İhtimaller


Mustafa Denizli ihtimal hesaplamayı çok sever. Yeri geldiğinde bu maç için şansımız %51 diye açıklama yapar, yeri geldiğinde 26. hafta sonunda ligde yaşanacak kopma ihtimalini hesaplar. Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edeceği B Grubu'ndan çıkma ihtimalini de yorumlamış: "Bu gruptan çıkmak için öncelikli olarak minimum ve maksimum puan sınırlarını belirlememiz lazım. Benim yaptığım çalışmalara göre bu grupta doğru zamanda doğru takımla 7 veya 8 puan bir üst tura çıkmamıza yetecektir. Herhangi bir şekilde elde edeceğimiz 10 veya 11 puan bizi üst tura çıkaracaktır". Açıklamada yanlış olan bir taraf yok, Şampiyonlar Ligi gruplarında 10 puana ulaşan takımlar genelde bir üst tura çıkmaya hak kazanır.

Biraz da Beşiktaş'ın bugün yapacağı maçın ihtimallerini konuşalım. Hem grubun açılış maçı, hem de rakibin grubun en iyi takımı olması nedeniyle bu maç Beşiktaş'ın grupta oynayacağı en önemli maçlardan biri. Manchester United bu grupta Beşiktaş'ın rakibi değil, onlara şimdiden gruptan 1. olarak çıkmış gözüyle bakabiliriz. Ancak Manchester United'ın Beşiktaş'ın rakipleri CSKA Moskova ve Wolfsburg'a puan bırakmama ihtimali de oldukça kuvvetli olduğundan, Beşiktaş'ın bu maçtan puan alması, rakiplerinin bir adım önüne geçmesi demek oluyor. İngiliz takımlarının deplasmanda İngiltere'de oynadıkları kadar iyi oynamadıkları bir gerçek. Üstelik geçmiş tecrübelerinden dolayı Türk takımlarından çekindikleri de ortada. Bu nedenle maç başlarken savunan bir Manchester United göreceğimizden oldukça eminim.

Bu noktada Beşiktaş'ın maç başında kuracağı baskının dozunu iyi ayarlaması gerekir, zira rakip forvette Rooney, orta sahadaysa onun önüne nokta ara pasları atabilecek kapasitede Carrick, Scholes, Anderson gibi oyuncular varsa, her kontra-atak tehlike yaratır. Cristiano Ronaldo ve Tevez ayrıldıktan sonra ezbere konuşup Manchester'ın geçen seneki kadar iyi olmadığını söyleyenlere hayret ediyorum. Bu hiçbir şey değilse o kulübede 23 yıldır oturan Sir Alex Ferguson'a büyük saygısızlık. Fergie'nin takımı tam bir sistem takımı, zaten ilk 11 oyuncusu olmayan Tevez'le mi güç kaybedecek? Geçen seneden tek eksikleri dünyanın en iyi 2 oyuncusundan biri olan Cristiano Ronaldo. Ama en azından bu hafta sonu Tottenham deplasmanında oynadıkları oyunu izlerseniz geçen seneden pek bir farkları olmadığını anlayabilirsiniz. Bir kere Manchester United çok komplike bir takım. Bir sürü hücum silahları var, takım savunmasını da Avrupa'da en iyi yapan takımlardan biri. Özellikle orta sahadaki pas alışverişleri hem rakibi yoruyor, hem de topun onlarda kalmasına neden oluyor. Stoper ikilisi bana kalırsa dünyanın en iyi ikilisi. Hücumda İngiliz takımlarının ortak silahı duran toplara ve Evra'nın sol kanattan yaptığı bindirmelere çok dikkat etmek lazım. Tabi bir de en büyük silahları, yanında Berbatov gibi bir pivot forvetle oynadığı zaman her an her şeyi yapabilecek kadar tehlikeli olan Wayne Rooney var.

Tüm bunlara karşın, Manchester United'ın sağ kanadının nispeten güçsüz olduğunu söyleyebiliriz. Yazının başında bahsettiğimiz Türkiye deplasmanlarından çekinme faktörü ve Beşiktaş taraftarının yaratacağı müthiş atmosfer, Beşiktaş'ın en büyük artıları. Artık Mustafa Denizli'nin sürpriz kadroyu falan boş verip Holosko'yu ilk 11'de, Ernst ve Fink'i de çift ön libero oynatması Beşiktaş'ın şansını artırır. Galatasaray maçında oldukça iyi bir performans sergileyen Serdar Özkan da maça başlayan oyuncular arasında olmalıdır. Oynadığı takdirde Nihat'ın da kendini kanıtlayacağını düşünüyorum. Manchester gibi senede sadece birkaç kez yenilen bir takımı yenmek için bir yol benim aklıma gelmiyor, umarım Mustafa hocanın aklında bir şeyler vardır.

İlk akla geleni en son söyleyeyim, bu maç sonunda onur kırıcı bir skor oluşacağını düşünmüyorum. Fink ve Ernst ikilisi iyi oynayıp Manchester United orta sahasını kilitlerse beraberlik bulunması ihtimaller dahilinde. O da Mustafa Denizli'nin performansına bağlı. Sonuç ne olursa olsun, bir taraftar için kendi stadında Manchester United'ı izlemek bile büyük bir keyif. Hem belki Beşiktaş bir galibiyet bile çıkarabilir, sonuçta o da düşük de olsa bir ihtimal.

Hiç yorum yok: