7 Kasım 2008 Cuma

Mustafa

Gittim, gördüm, yazıyorum.
Son söyliyeceğimi şimdiden söyleyeyim, Atatürk'ü "ayyaş, dinsiz, alemci, korkak, yalnız gösteriyor Allah kahretsin bu filmi lanet olsun yıpratamayacaksınız" diyenlere selam olsun, daha yüzeysel ve saçma bi yorum olamaz herhalde, helal olsun bu topluma. Filmin çıkış noktası olan, Atatürk'ün "içimizden biri" olduğu ve onun bunu daha da yücelttiği fikri filme hakim. Ölen kardeşinin gölgesinde büyümesi, annesine olan kızgınlığı ve liseli bir gençken kapıyı vurup gidecek cesareti olması, umutsuzluğa düşmesi, bütün yakınlarına bile paylaşmaktan çekindikleri, aşkları, afilli olmayı sevmesi vs. vs. Bunlar Can Dündar'ın paylaşmak istediği şeyler zaten, filmden çıkarken Atatürk'ün ne kadar "gerçek olduğunu" anlıyorsunuz. Ancak..
İşte orda kocaman bir ancak var, filmin o kadar reklamı yapıldı ki, Can Dündar ismi o kadar ön plana çıktı ki, ben hiç bilinmedik şeylerle dolu olabileceğini düşünmüştüm, ama ilk defa duyduğum çok az hikaye vardı. Ayrıca konulara derinlemesine inilememiş, 2 saatte bulduğumuz herşeyi anlatalım denilmiş. Yani Atatürk hakkında gerçekten meraklı, ne kadar sevdiğini atıp tutmak ya da Facebook'ta "fan"i olmak yerine onun hakkında "düzgün" kaynaklardan az çok okuyan insanları çok şaşırtacak pek birşey yok.

****Spoiler*******
Atatürk'ün kıyafet balosuna yeniçeri kıyafetiyle gidip en güzel kıyafet ödülünü kazanması, yatağı başında Rumeli'ye dönme sevdasının bu kadar çok olduğu,ya da o meşhur masaları çok da sevmediği gibi detaylar farklı geldi bana.
****Spoiler*******

Bahsedilen eleştirilere gelince, bu eleştirileri ciddi yapmak filmin yüzeysel kaçmasından bile daha yüzeysel. Atatürk'ün meşhur içki sofralarında bir çok karar alındığı çok bilinen bir şey, çokça sigara ve alkol kullandığı da bilinen bir şey, ki zaten o kadar stresli bir yaşamda daha farklısı beklenemez. Karanlıkta uyuyamaması ve gençliğinde "afilli" olması, çapkınlıklar yapması ise sadece gülümseten ayrıntılar, herkesin yaşadığı şeyler, O'nu bize daha yakın kılan şeyler.

Filmden beklediğim büyük beklentiler karşılanmamış olsa da, güzel vakit geçen, bizi biraz daha O'na yakınlaştıran, az çok bilinen şeyleri çok güzel bir görsellik ve muazzam müziklerle -gerçekten müzikler harika- bizlerle paylaşan bir film olmuş. Mustafa'nın da bizden biri olduğunu görmek isteyenlerin seyretmesi gerekir.

Hiç yorum yok: