Bu ülkenin en büyük yaralarından biridir herhalde televizyonda dünyanın en gereksiz dizilerinin yayınlanması. Komedi dizisi adı altında Çarli diye bi maymunun hırsızları yakalaması falan gibi "ilginç" şeyler gösteren, Mahallenin Muhtarları, Bücür Cadı, Anne Babamla Evlense, Çılgın Bediş-ki küçükken nası bi kafa varsa ben dahil tanıdığım herkes bunun bütün bölümlerini ezbere biliyor- gibi felaket diziler de yayınlandı. O kadar başarısız olmayanları da vardı elbet, Ruhsar vardı mesela ki fena bi dizi değildi, sağlam kadrolu Dadı vardı ki bence o da hiçte kötü değildi, Ayrılsakta Beraberiz vardı ki sevdiğim diziler arasındadır, Hayat Bilgisi falan vardı idare eder bi diziydi o da. Bir de Keko ile Eşşeko diye bir dizi vardı ki, dizi dünyası ile tüm bildiklerinizi unutmanız gereken bir yapımdı. Yunus Bülbül yapımlarının doruk noktasıydı, başrolü Yunus Bülbül'le bir eşşek paylaşıyordu desem yeterlidir herhalde. Neyse, biz top5'imize geri dönelim, buyrun;
5 Çocuklar Duymasın
Türk toplumunun en çok izlediği üç beş diziden biriydi herhalde bu, aynı saatlerde 3 kanalda birden yayınlanır- Tgrt, Atv, Star- ve gene de reytingleri kötü olmazdı. Birol Güven'den hiç haz etmem ama küçükken ben de bu diziyi izliyordum. Hoş şimdi tekrardan izleyince küçükken zevklerimin baya kötü olduğunun farkına vardım çünkü ne espriler espriye benzermiş ne de konu. Pınar Altuğ ayrılmıştı diziden, çocuklar dedelerinin yanına taşındı falan falan dizi kafayı yedi ama bu listeye de bir şekilde girmeyi hak etti. Çünkü ben her ne kadar şimdi nefret etsem de diziden o zamanlar Türkiye'de bu diziyi izlemeyen bir kişi dahi yoktu.
4 Kaygısızlar/ Yarım Elma
Şimdi bu iki diziyi bir arada koyma sebebim basit, dizilerin kendisi de fena değillerdi ama bu listeye girmelerini sağlayan özellikleri gözümde kültlük derecesine ulaşmış olan iki karakter bulundurmalarıydı. Kaygısızlar'da Kültekin ve Çetesi, Yarım Elma'da da Medeni Karpuz. Kültekin ve Çete'sinin ettiği laflar inanılmaz bombaydı, Berber İsmail falan da vardı ama o üçlü dizinin hatırlanmasındaki en büyük etken. Yarım Elma'da ise diziye sonradan giren Medeni Bey tek cümle ile gönüllerde yer edindi: "Kıroyum emme para bende."
3 Ekmek Teknesi
Hasan Kaçan'ın eski hallerini yaşım itibariyle bilmem ama benim bildiğim Hasan Kaçan'ın en iyi projesiydi bu. İyi bir oyuncu kadrosu vardı, olaylar eğlenceliydi ve "sıcak" bir diziydi. Savaş Dinçel'in kızlarıyla ve karısıla olan ilişkisi, Peker Açıkalın ve "Kirli" Kadir Çöpdemir'in muhabbetleri diziyi hemen sevilen bir dizi yapmıştı. "Baba irtibatı koparmayalım", "Bu para bizi bozmasın Cengiz", "Lan Jale", "Tüm bardaklar dolsuuun" "Yüzüne bakmaya doyamayacağıın" gibi akıllarda kalan replikleri vardı. Ne yazık ki biraz dini tarafı var-ki çoğu Amerikan yapımında tillahını görürsünüz bunun ve bu kimseyi rahatsız etmez- ve "salaş" bir dizi diye hiç bir zaman hak ettiği yere gelemedi. Dizinin en unutulmaz kısmı ise kesinlikle Heredot Cevdet karakteriyle Hasan Kaçan ve tarihi olayları çok güzel, komik ve hafif çarpıtarak -ama konudan sapmayarak- anlatmasıydı. Berberin meşhur bağırışı da akıllarda kalmıştır herhalde.
2 Bir Demet Tiyatro
Yılmaz Erdoğan'ı ve yaptığı bütün yapımları severim, Vizonteleler, Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?, Otogargara, Bana Bir Şeyhler oluyor vs.. Ama Yılmaz Erdoğan'ın yazarlığının doruk noktası Bir Demet Tiyatro'dur. Tekrar denendi ama o eski hava yakalanamadı ne yazık ki. Süper insan Lütfiye, şaşkın anne Telviye Hanım, dizi sırasında vefat eden rahmetli her daim sinirli baba Burhan Bey, Fadıl Fıdıllıoğlu ve Cumhur Abi'si, Fadıl'ın ablası Mücver Abla ve sevgilileri, "Tirbişon" Berkant, Feriştah, Züleyha, gene dizi sırasında ölen rahmetli Laz Bakkal ve Çırağı Tombalak, Asuman, Van Damme, Füreyya, Elmas, Zabıta İrfan, Kudret, Bahattin, Tanıl, Spartakist Vedat, Eyvah Necdet, Asım abi, Altan Erkekli'nin şimdi isimlerini hatırlayamadığım pencereden bakıp "Cemileee Lak Lak" diye bağıran ve bar sahibi olan karakterleri, İrmik, Numan, Midyat, Seyfo, Saldıray Abi ve Mükremin Çıtır. Tüm bunları bir çırpıda saydım, ki unttuğum başka isimler de elbet vardır, bütün bu karakterlerin hepsi çok güzel yazılmıştı ve güzel oynanmıştı. Bu dizi için ayrı bir post atmak gerekiyor sanırım, ama tek kelime ile komik bir diziydi işte.
1 Avrupa Yakası/ Tatlı Hayat
Birinciliği hangisine vermeli bilemedim açıkçası. Tatlı Hayat benim izlediğim en komik dizilerden biriydi belki de birincisiydi, yabancı konsepti (Jefforsons) Türkiye'ye çok güzel uyarlamışlardı. Her ne kadar Türkan Şoray rol yapamasa da Haluk Bilginer inanılmaz oynayıp onun açığını kapıyordu. Yunan karakteri oyanayan Neco(Yorgo), eşi Çopan İlhan, asabi temizlikçi Asuman Dabak, Haluk Bilginer(İhsan Yıldırım)'in oğlu rolünde Emre Altuğ, Neco'nun kızı rolünde Gamze Özçelik-ki Emre Altuğ'yla evlenmişlerdi bunlar- Ata Demirer'in arada senaryoya giren süper karakteri Sibuti ve muazzam insan İrfan'ı oyanayan Celal Kadri Kınoğlu. Çok güzel bir diziydi ama kısa sürdü, keşke daha uzun sürseydi. İhsan Yıldırım'ın Yorgo'ya attığı laflar ve Menekşe'den aldığı ayarlar ve İrfan Bey'in kendisi sadece diziyi izlemek için yeterliydi.
Avrupa Yakası ise süper başlamış, güzel devam etmiş, sonradan bazen çok güldürmüş bazen eh dedirtmiş bir dizi. Ama bunda yazarı Gülse Birsel'in bir suçu olduğunu düşünmüyorum açıkçası çünkü yabancı sitcomlar reklamlarla beraber 30 dakika iken Avrupa Yakası reklamlarla neredeyse 120 dakikayı buluyor ve diğer diziler ortalama 22 bölüm çekilirken Avrupa yakası daha fazla çekiliyor, yani 5. sezonuna giren diziyi yabancı yapıma göre kıyaslarsak 20. sezon gibi oldukça büyük bir rakama ulaşıyoruz. Bu yüzden dizinin iki sezondur bazı bölümlerde eski sezonların çok altında kalmasına şaşmamak gerek. Sağlam bir kadrosu var dizinin, Gazanfer Özcan, ayrılmışta olsa 4sezon boyunca Hümeyra, yeniden gelen Ata Demirer vb. Ayrıca ve ayrıca Burhan Altıntop diye bir fenomen yaratmış bir dizidir bu. Yeni sezon tartışmaları her yerde yazılıp çiziliyor o yüzden o topa girmeyeceğim ama Ata Demirer ve Şener Şen gibi iki isim ve toplam sürenin kısaltılması geçen sezondan daha iyi bir sezon olacağına işarettir bence.
Benim aklım neredeydi editi: Bu listeye direk 3. sıradan girecek olan Sıdıka dizisini unuttum. Bunun telafisini, kendisine de bir post ayırarak yapacağım.
15 Eylül 2008 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder